A  lamellás árnyékoló rendszerek típusai:

  • fixen rögzített,
  • mozgatható szögállású lamella rendszerek(tetszőlegesen motorral vagy manuálisan)
    Elipszis geometriájúak, amiket épület homlokzati illetve gépészet takarására használjuk függőleges vagy vízszintes irányban. A tájoltsághoz megfelelően tervezett vízszintes beépítésű, konzolosan kinyúló árnyékoló a nyári nagy beesési szögű napsugárzás ellen kiválóan véd.  Függőleges síkon a lamellák elhelyezhetők vízszintes és függőleges tengellyel is. Anyaga lehet: elsősorban fém(korrózió álló alumínium), üveg, ellenálló műanyag vagy fa. Modern épületek forma világába tökéletesen illeszkedik, legyen az kerek, trapéz vagy bármilyen más formájú.

 

 

 
Fajtái

Fix Lind E lamellák

Óriás lamellás árnyékolók, amik alapvetően meghatározzák a homlokzat képét és kiválóan védik az épületet a napsugárzástól. Funkcióját a lamellák kiosztása és megfelelő dőlésszöggel való elhelyezése szerint látja el. Függőleges alakú árnyékoló esetén a szögbevágott lamellák konzolosan kapcsolódnak a fogadó szerkezethez.


 A sarkok kialakítása vízszintes síkú árnyékoló esetén, a sarkok szögfelezőjébe helyezett konzolra történik, a lamellák szögbevágásával.

Forgatható Lind E lamellák

Általában függőleges síkú árnyékolók,  de alkalmasak ferde síkok, üvegtetők árnyékolására is. A lamellák helyzete lehet függőleges és vízszintes is. Szabályozhatók, ezért követni tudják a nap magasságának változását.  Esztétikai elemek is, a lamellák különböző állásaikban változtatják a homlokzat arculatát és szabályozzák a helyiségbe jutó fény mennyiségét. Az árnyékolóprofilok zárt állapotban egymásra takarjanak, és ezzel bármely napmagasság esetén, megakadályozzák a közvetlen napfény bejutását.  Forgatását végezhetjük manuális hajtóművel vagy tolómotorral (beltérből is működtethetjük). A csapágyazás kialakítása minimalizálja a széleknél a fényrés méretét, a könnyed mozgás biztosítása mellett. 

Lind E120-Z-árnyékoló

Vízszintesen kinyúló, amely a nagy beesési szögű napsugárzás ellen hatásos. A kilátást nem zavarja.

Felület kezelés: eloxát vagy RAL színskála alapján. A szerkezet egy horgonyozott acél konzolhoz csatlakozik, ebben tetszőleges távolságban helyezhetők el a lamellák. Az árnyékoló két oldalát és elejét egy homlokprofil zárja le optikailag, így képezve önálló szerkezeti egységet. Nagyobb fesztávokhoz szükséges lehet a lamellákat megtámasztani. Ezek a támasztórudak a kihajlási hosszat csökkentve fejtik ki hatásukat.

Lind E120-Z lamellás fal


Függőleges síkú árnyékoló melyet, olyan helyen alkalmaznak ahol nem követelmény a kilátás, de ha jól megválasztjuk a lamella sűrűségét, akkor lehetőség van a szabad kilátásra. Még alacsonyabb napmagasságnál is kiválóan működik. A klipsz a lamellákat szorosan tartja, de a dilatációt megengedi hőingadozás esetén. Ez a szerkezet kiváló gépészeti épületek komplett homlokzat képzésére is: a fal megfelelően szellőzik és a gépeket is eltakarja.


Felületképzése: RAL színsor alapján vagy eloxált.