A belső árnyékolók közül a leggyakrabban előforduló típusok:

  • Roletta
  • Lapfüggöny
  • Szalagfüggöny
  • Reluxa

Roletta

A használatától függően beszélhetünk gyöngyláncos vagy rugós működtetésű rolettáról. A gyöngyláncos típuson belül létezik lefutósínes változat is.  A ponyvacső átmérőjének növelésével az árnyékolt felület mérete növelhető. 7m2 felülettől javasolt a szerkezetek megosztása, illetve a motoros működtetés.

Típusai:

  • Lind RLV, ami 3 különböző méretű ponyvacsővel készül: 28, 32, 45.

A tengely alumíniumból készül, ami műanyag végdugókkal kapcsolódik a szinterezett, horganyozott acél konzolokhoz. A szerkezetre kerülhet napháló, fényzáró és fényáteresztő textil is.  A mozgatása gyöngyláncos vagy motoros működtetésű.

  • RS, aminek ponyvacsövében fékezett rugók helyezkednek el, amelynek köszönhetően a textil egyenletes sebességgel tekeredik fel.28 vagy 32mm átmérőjű alumínium ponyvacsővel rendelkezik. A tengely műanyag végdugókkal csatlakozik az acél konzolokhoz.Erre is kerülhet napháló, fényzáró és fényáteresztő textil.Működtetése manuális vagy motoros.

  • SD, lefútósínes gyöngyláncos  kezelővel, ami kétféle méretű tokozással készül 25 és 36mm-es ponyvacsővel. A ponyvát és az ejtőprofilt lefutósín vezeti meg.Erre is kerülhet napháló, fényzáró és fényáteresztő textil egyaránt.Működtetése manuálisan gyöngyláncos kezelővel vagy motorral.

Lapfüggöny 

Olyan belső árnyékoló, amely nagyméretű textil lapokkal árnyékol. Szélessége a centimétertől a méterig megtalálható.A ponyvákat illetve a ponyvasíneket ötpályás préselt alumínium függönysín fogadja. A ponyvasínek tépőzárasak, hogy a textil könnyen levehető és mosható legyen.Működtetése kézi elhúzó pálcával vagy kötéllel lehetséges.Beépítése történhet ablaknyílásba illetve elé is.A textillapokba bújtatott alumínium nehezék csökkenti, hogy a textillapok légmozgás hatására elmozduljanak.A tetszőleges átfedés is megvalósítható úgy, hogy a lapok között, a ponyvasínhez ütközők rögzülnek, amiket állíthatunk.

Szalagfüggöny

Olyan árnyékoló, amely függőleges lamellájú és alumínium sínben mozgatható illetve forgatható. Elsősorban fényáteresztő vagy fényzáró szövetekkel, valamint alumíniumból is készül. A lamella szélessége 127, 89 vagy 63mm. Akár háromszög alakú nyílászárokra is szerelhető.Működtetése manuálisan vagy motorral történik.

Reluxa

Kislamellás belső árnyékoló. Lamellái alumíniumból készülnek, melynek vastagsága 0,18 és 0,21mm, szélessége 16 és 25mm lehet. A lamellák és a fejsín is széles színválasztékban kapható. Mozgatása a zsaluzia rendszerhez igen hasonló. Megvezetés nélküli vagy vezetőszálas kialakítású.